19. maj – Porast oboljelih od HIV-a – Srbija

0
294

Tokom prošle, 2016. godine, u Srbiji su novootkrivene 164 osobe inficirane HIV-om, deset osoba je umrlo od AIDS-a, a za liječenje je država izdvojila oko 10 miliona eura. – Potrošeni iznos je za oko 25 odsto veći nego 2015. Godine – rekla je predstavnica Instituta za javno zdravlje Batut, epidemijološkinja dr Danijela Simić. Ona je povodom Međunarodnog dana sjećanja na preminule od AIDS-a navela da u Srbiji po procjenama živi oko 3.000 ljudi sa HIV infekcijom od kojih trećina i ne zna da je inficirana. Glavni način prenošenja bolesti je seksulani odnos, jedan od novotkivenih je bio korisnik droge, a nije poznat način prenošenja kod 25 zaraženih. Cilj službij je da u saradnji sa Ministarstvom zdravlja do 2030. godine HIV virus bude dijagnostifikovan kod 90 odsto inficiranih, kako do 2030. godine HIV epidemija više ne bi bila javno zdravstveni problem.

Predstavnica Ministarstva zdravlja, dr Vesna Knjeginić navela je da je obezbijeđeno besplatno i anonimno testiranje u četiri Klinička centra u Srbiji i na studentskoj poliklinici, jer ako se infekcija otkrije ranije, terapija ima više efekta. – Polovina njih dijagnozu otkrije u onom trenutku kada je bolest poodmakla i onda kada im je zdravlje znatno narušeno, a liječenje u tom trenutku je mnogo teže – rekla je dr Knjeginjić dadajući da su zdravstvene vlasti omogućile liječenje najnovijom generacijom ljekova.

Na skupu je rečeno da je od početka epidemije 1985. godine, u Srbiji registrovano 3.500 inficiranih HIV-om, od kojih je polovina oboljela, a trećina umrla od AIDS-a.