19. novembar – Nude novac u zamjenu za ukradenu djecu – Srbija

0
279

Predlog zakona o nestalim bebama konačno je stigao u Skupštinu Srbije. Ako je tamo dobrodošao, sigurno nije u najvećim roditeljskim udruženjima, koji tvrde da se njime nudi novac u zamjenu za djecu koja su im ukradena. Zato traže povlačenje tog teksta zakona, a predsjednik Upravnog odbora Udruženja Za istinu i pravdu Radiša Pavlović ima i rješenje. Umjesto zakona zalaže se za formiranje posebnog tužilaštva samo za bebe kako bi se saznala puna istina, zbog čega od države traži podršku za taj predlog.

– Drugačije ne može, jer roditelji u istrazi puno povjerenje imaju samo u vrh države i policiju. Nikako ne treba da se ide u pravosuđe, koje se u mnogo slučajeva pokazalo kao korumpirano. Dok se ne istraži svaki slučaj, plan je da roditelji i policija kojoj naloge daje tužilac prikupe činjenice vezane za sumnju u otmicu beba – rekao je Pavlović uoči sastanka sa roditeljima nestalih beba iz više gradova Srbije.

Pavlović kaže da sada ima oko 1.500 prijavljenih slučajeva nestalih beba, a procjene su da ima još oko 3.500 neprijavljenih i 200 slučajeva koji su u predistražnom postupku u osam gradova.

– Najviše prijava je u Kruševcu, gdje ih imamo 81, a slijedi Kragujevac sa 61 – rekao je Pavlović, dodajući da roditeljima da bi došli do istine o nestalim bebama ne treba Zakon o nestalim bebama, već primjena postojećih.