2. februar – MILIJARDA DOLARA ZA BORBU PROTIV RAKA – SAD

0
301

Bijela kuća je predložila iznos od milijardu dolara za finansiranje nove inicijative za borbu protiv raka koju je nedavno predstavio predsjednik SAD-a Barack Obama.
Nalazimo se na prekretnici i nauka je spremna za novi konkretan napor kome ova inicijativa može doprinijeti, navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.
U svom prošlomjesečnom govoru o stanju nacije, predsjednik Obama je zatražio od potpredsjednika Joea Bidena da predvodi nacionalnu inicijativu za borbu protiv raka nazvanu Moonshot, u podsjećanju na program Apollo o osvajanju Mjeseca. Bidenov sin Bo Biden umro je od tumora na mozgu u 46. Godini 2015. godine.
Suma od 195 miliona dolara već je izdvojena za Nacionalne zdravstvene institute, da bi novi napori za istraživanje raka mogli početi bez čekanja. Predsjednik Obama tražit će dodatnih 755 miliona dolara u svom nacrtu budžeta za 2017. godinu, koja počinje 1. oktobra i koji će podnijeti Kongresu 9. februara. Ta suma namijenjena je prije svega Nacionalnim zdravstvenim institutima i Upravi za hranu i ljekove.
Nova inicijativa koncentrisat će se na razvoj vakcine protiv raka, na njegovom ranom otkrivanju i na novim obećavajućim pristupima za iskorjenjivanje te bolesti, kao što je imunoterapija koja se sastoji u podsticanju imunološkog sistema da uništi kancerogene ćelije. Nova inicijativa takođe predviđa razmjenu podataka između istraživača, genomsku analizu tumora i istraživanje rijetkih vrsta raka kod djece.
Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, rak se dijagnostikuju kod blizu 14 miliona ljudi u svijetu svake godine, a osam miliona umre, od kojih 600.000 u SAD-u.