2. novembar – ODRŽAN GLOBALNI SAMIT INICIJATIVE PARTNERSTVO ZA OTVORENU VLAST

0
336

Meksiko – Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership) jedinstvena je međunarodna inicijativa koja putem saradnje Vlada i civilnog društva pdstiče reforme u svrhu postizanja otvorenije i odgovornije vlasti. Inicijativu je pokrenuo predsjednik SAD – a Barack Obama 2011. godine na marginama otvaranja Opšte skupštine UN – a i danas broji 66 država.

Na Globalnom summitu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, održanom u Meksiko Sitiju na temu „Otvorena vlast za unapređenje javnih usluga“, projekat hrvatske Vlade e-građani osvojio je prvo mjesto u Europi. Nagradu je u ime Vlade Republike Hrvatske preuzeo Joško Klisović.

Nezavisni stručnjaci su na samitu inicijative svrstali Hrvatsku među najuspješnije države u sprovođenju načela i ciljeva partnerstva za otvorenu vlast. Republici Hrvatskoj nagrada je dodijeljena za projekt e-građani, koji im omogućava modernu, pojednostavljenu i ubrzanu komunikaciju s javnom upravom, unapređujući transparentnost javnog sektora u pružanju javnih usluga. O dobitniku nagrade su odlučivala 23 stručnjaka iz 19 zemalja i različitih sektora.