20. avgust – NOVI SLUČAJEVI DJEČIJE PARALIZE U NIGERIJI – Afrika

0
268

Nigerija se spremala da proslavi drugu godišnjicu bez zabilježenih slučajeva dječije paralize kada je vlada izvjestila da je dvoje djece paralisano tom bolešću. Zemlja sada planira masovni program vakcinacije koji će početi odmah.
Virus dječije paralize je ponovo pogodio Nigeriju. To je posljednja zemlja u Africi u kojoj taj opasni virus postoji. Sada je na sjeveru zemlje dvoje djece paralisano za cio život. Ekstremisti Boko Harama su učinili vakcinaciju opasnom u sjevernom dijelu zemlje.
Dr Muhamed Ali Pate je pomogao da se učvrsti povjerenje kod plemenskih lidera i nastavlja da radi na iskorjenjivanju dječije paralize u njegovoj domovini. Partneri Nigerije su udvostručili podršku toj zemlji u iskorjenjavanju dječije paralize. Mada je u Nigeriji zabilježeno nazadovanje, svijet je veoma blizu iskorjenjavanja dječije paralize. Ove godine je izvješteno o samo 23 slučaja do sada. Prije sedamdeset godina dječija paraliza bi usmrtila ili paralisala pola miliona ljudi godišnje. Samo dvije zemlje su izvijestile o novoj pojavi dječje paralize: Pakistan i Avganistan. Dr Pate ukazuje da je nastojanje da se iskorijeni dječija paraliza primjer onoga što globalno partnerstvo može da postigne.