20. decembar – Opada intelektualna moć s povećanjem nivoa CO2

0
271

Prema najnovijem naučnom istraživanju naučnika sa University College London (UCL), porast emisije ugljendioksida mogao bi uzrokovati opadanje intelektualnih moći radnika širom svijeta. Naučnici su otkrili da bi viši nivo plinova u atmosferi mogao uticati na naše pamćenje, koncentraciju i sposobnost donošenja odluka.

Već je poznato da veći nivo ugljendioksida na radnim mjestima bez primjerene ventilacije utiče na tromost i sposobnost obavljanja zadataka. Prema autorima naučnog rada, vjerovatno je da će zbog klimatskih promjena u narednim godinama intelektualna oštećenja postati puno rašireniji problem. Tvrde da dokazna građa upućuje da ljudska kognitivna sposobnost opada s povećanjem nivoa CO2. S obzirom da je do kraja 21. vijeka vjerovatno povećanje koncentracije atmosferskog CO2, opadanje kognitivnih sposobnosti moglo bi biti nezaobilazno, tvrde naučnici.

Naučnici su naglasili da je ovo istraživanje još uvijek u povojima. Međutim, zbog značaja potencijalnog problema nužna su nova istraživanja.