20. decembar – Pacijentima vraćaju glas ubrizgavanjem botoksa – Hrvatska

0
395

U KBC-u Rijeka po prvi put je izveden operativni zahvat ubrizgavanja botoksa kojim je dvjema pacijentkinjama, iz Slavonskog Broda i Rijeke, vraćen glas. Ovaj složeni zahvat u kojem su učestvovaoli neurolozi, audiolozi i fonijatri dosad se izvodio u Sloveniji.

– U našoj bolnici je prvi put u Hrvatskoj uspješno apliciran toksin botulinuma u liječenju spazmodične disfonije kod dvije pacijentkinje (iz Slavonskog Broda i Rijeke) zahvaljujući saradnji Zavoda za audiologiju i fonijatriju i Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka. Dosad su se pacijenti na ovakve zahvate slali u Univerzitetski centar u Ljubljanu, u kojem su i edukovani riječki stručnjaci – rekli su u KBC-u Rijeka.

Postupak ubrizgavanja botoksa kontrolisan je pomoću elektromioneurografije, dijagnostičkog postupka kojim se prati periferni nervni sistem. Na zahvatu je radilo šest osoba.

– Spazmodična disfonija, znana i kao laringealna distonija, poteškoća je u govoru zbog protrahiranog spazma mišića koji kontrolišu glasne žice. Radi se o fokalnoj distoniji koja pripada bolestima pokreta. Tačan uzrok spazmodične disfonije nije poznat. Većina slučajeva proizlazi iz problema u dijelovima mozga (bazalni gangliji) koji kontrolišu pokret te nastanu nevoljni pokreti mišića (spazam) koji mogu uticati na glas. Vokalni mišići u spazmu uzrokuju da se glasnice previše približe ili su previše udaljene dok osoba koristi svoj glas – objasnili su iz bolnice problem koji se rješava ovim zahvatom.

Osim zdravstvenih problema, kažu iz riječkog KBC-a, narušavanje govornih sposobnosti utiče i na njihov posao te kvalitet života, jer se oboljeli izoluju i smanjuju socijalne kontakte. Spazmodična disfonija pogađa dvije od 100 hiljada osoba, i to u glavnom žene. Botoks se koristi u malim količinama kako bi olakšao grčenje mišića, odnosno smanjio simptome. Botoks se injektira kad pacijent ima nepomičnu glasnicu, ali ima prostora između obje glasnice, što rezultira promuklim i nerazgovjetnim glasom. Primjena toksina botulinuma na glasnicama traje tri mjeseca i potom se mora ponavljati, a trajnog izliječenja bolesti za sad nema.

– To je, nažalost, postupak koji se mora ponavljati radi prolaznog efekta botoksa. Toksin botulinuma uglavnom se ugrađuje kako bi se pojačala masa glasnice tako da zdrava glasnica dotiče bolesnu i na taj se način pacijentu vraća glas. S neurolozima sarađujemo jer se kod ekstrapiramidalnih poremećaja takođe ugrađuje botoks kako bi se glasnica opustila i kako bi se pacijentima olakšao govor. Zahvat se sprovodi u lokalnoj anesteziji pod kontrolom ultrazvuka – rekla je predstojnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju dr Tatjana Šepić i dodala da su pacijenti izuzetno zadovoljni rezultatima, odnosno vraćenim glasom.