20. februar – Dobavljači ljekova u problemu zbog dugova – Srbija

0
234

Apotekarske ustanove ostaće u nadležnosti lokalne samouprave i one će morati ozbiljno da se pozabave reprogramom svog duga prema dobavljačima ljekova, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

Na predstavljanju Sive knjige zdravstva 2020, koju je objavio NALED, a u kojoj je jedna od prioritetnih preporuka naplata potraživanja veledrogerija za ljekove isporučene zdravstvenim ustanovama, Vekić je rekao da je problem dugovanja apotekarskih ustanova napravio sistemski problem prema dobavljačima.

– Vi isporučite ljekove, a neko vam ne plati ljekove. To nije sporadičan slučaj, nego je to nešto što je postala učestala stvar – rekao je Vekić.

Vekić kaže da se postavlja pitanje ko je i kako kontrolisao direktore apotekarskih ustanova, zašto su oni birani ako su za vrlo kratko vrijeme napravili velike gubitke i zašto nisu smijenjeni.

Radna grupa Ministarstva zdravlja i RFZO-a, kako je rekao, svodi račune i Vlada Srbije je obezbjedila određena finansijska sredstva kojima će se pokriti troškovi prema dobavljačima kad je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti.