20. februar – Podići starosnu granicu za kupovinu cigareta – Velika Britanija

0
311

Starosna granica za kupovinu duvanskih proizvoda u Velikoj Britaniji će možda biti pomjerena sa 18 na 21 godinu.

Ovu ideju predstavila je britanska parlamentarna grupa za borbu protiv pušenja i zdravlje i doktor koji je pobornik ove ideje, pulmolog Nikolas Hopkinson sa Imperijal koledža u Londonu, još prošle godine.

Dr Hopkinson smatra da je važno pomoći pušačima da se izbore sa zavisnošću, ali da je još bitnije spriječiti mlade da uopšte počnu da puše.

– Pušenje je zarazna navika koja se brzo širi u grupi vršnjaka – rekao je dr Hopkinson za Britanski medicinski magazin.

U prilog njegovoj tvrdnji ide i uspješna odluka iz 2007. godine kada je granica pomjerena sa 16 na 18 godina. Od tada je drastično opao procenat mladih pušača starosti od 16 do 24 godine, pokazuju podaci britanskog Zavoda za statistiku. Naravno, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je za manji broj pušača zaslužno samo pomjeranje starosne granice. U poslednjih 12 godina, donijeto je mnogo novih zakona protiv pušenja: zabrana pušenja na javnom mjestu, ograničenje reklama za duvanske proizvode u prodavnicama, uvođenje slika na pakle duvanskih proizvoda koje upozoravaju koliko su štetni. Tu je još jedan faktor a to je sve veća upotreba elektronskih cigareta. Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je trećina bivših pušača koristila ili sada koristi elektronske cigarete. Iz Instituta za javno zdravlje u Engleskoj kažu da se one često koriste kao pomoć u ostavljanju cigareta. Zato i kampanja engleske vlade Stoptober podržava korišćenje elektronskih cigareta.