20. februar – TRANSPLATACIONI PROGRAM I DALJE BILJEŽI VRHUNSKE REZULTATE – Hrvatska

0
346

Sa stopom od 39 dobrovoljnih davaoca na milion stanovnika Hrvatska je, uz Španiju, jedina zemlja na svijetu koja je dosad uspjela da ostvari tako visoku stopu dobrovoljnih davalaca organa..
Preliminarni podaci za 2015. godinu pokazuju povećanje broja davalaca organa za 13% i broja transplantacija organa za 10 % u odnosu na prošlu godinu.
Zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa 169 preminulih davalaca, priliku za presađivanje organa dobilo je 399 pacijenata na listi čekanja. To je odraz solidarnosti i visoke osviješćenosti građana Hrvatske o važnosti lične odluke svakog pojedinca o darivanju organa poslije smrti.
Izuzetan angažman svih bolnica u sprovođenju donorskog programa jedan je od ključnih razloga takvog uspjeha. Kao najuspješnije donorske bolnice u prošloj godini istakle su se KBC Rijeka sa 31 davaocem organa, KBC Split sa 23 i OB Varaždin sa 18 davaocem organa.
Zahvaljujući cijelom nizu podsticajnih mjera, posljednjih 6 godina, u samom smo svjetskom vrhu prema stopi davalaca i transplantiranih organa – rekla je nacionalna koordinatorka za transplantacijski program dr Mirela Bušić.