20. januar – Brine odziv za vakcinaciju onih koji rade u zdravstvu – Srbija

0
60

Dragoslav Popović, predsjednik Udruženja za javno zdravlje, ističe za Danas da su podaci koje vidimo u medijima o slabom odzivu zdravstvenih radnika na pozive za vakcinaciju veoma zabrinjavajući, kako zbog poruke koja se šalje građanima, tako i zbog zaštite zdravlja samih ljekara, koji su najizloženiji.

– Vidimo da su obuhvati u nekim sredinama jako niski, recimo u Nišu je ispod jedne trećine vakcinisanih zdravstvenih radnika. Za mene je to apsolutno neprihvatljivo, prvo zato što se od zdravstvenih radnika očekuje da imaju vrlo jasan odnos prema vakcinaciji u ovoj situaciji, da daju primjer svim građanima i prenose afirmativnu poruku.

Osim toga, zabrinjavajuć je odnos zdravstvenih radnika prema sopstvenom zdravlju, posebno imajući u vidu podatke o ljekarima koji su preminuli od posljedica kovida 19 – naveo je Popović.

On ističe da je ovo problem koji se tiče gubitka svijesti o važnosti prevencije koji smo vidjeli i sa vakcinama protiv gripa, gdje je tek odziv bio između 13 i 15 odsto zdravstvenih radnika iako je za njih imunizacija bila obavezna.

– Problem je ako zdravstveni radnici ne shvataju da je vakcina jedan od najefikasnijih alata koji mogu da iskoriste da unaprijede zdravlje ljudi. Razlog vidim u tome što smo izgubili svijest o prevenciji i radimo samo na reakciji na pandemiju i ono što ona donosi, saniramo samo posledice, navodi on dodajući da takav pristup „mora da se promijeni, prenosi Danas.