20. jul – Nema ustavne prepreke za obaveznu vakcinaciju u zdravstvu – Srbija

0
30

Nema ustavne prepreke da vakcinacija zdravstvenih radnika protiv korone bude obavezna. Odlukom da se ne vakcinišu, ljekari i zdravstveni radnici mogu direktno da ugroze zdravlje i život pacijenata, što je protivustavno. Takođe, zaraze li one koji ne mogu da se vakcinišu, zdravstveni radnici bi mogli i da plate odštetu, smatraju stručnjaci.

Srbija ne može da dođe ni do pola vakcinisane punoljetne populacije, zapeli su na 48%, a kamoli 70-80% koliko je neophodno za kolektivni imunitet. Zato se sve glasnije pominje obavezna vakcinacija, bar zdravstvenih radnika, kako su to uvele Francuska i Grčka.

Milan Antonijević, advokat i aktivista za ljudska prava, ističe da se mora uzeti u obzir sve što Ustav pojedincu garantuje od ljudskih prava.

– Budući da mora da postoji direktna veza između onih koji se ne vakcinišu i ugrožavanja tuđeg zdravlja i života, to je teško utvrditi za cijelu populaciju. Ali u slučaju zdravstvenih radnika ta veza je nedvosmislena. Imamo slučaj djevojke koja je bila na dijalizi i zato nije smjela da primi vakcinu, a zarazila se od nekog zdravstvenog radnika u zdravstvenoj ustanovi i potom preminula od posledica kovida 19. To je ta direktna veza – napominje Antonijević i podsjeća na presudu Evropskog suda za ljudska prava (po tužbi roditelja djece iz Češke koja nijesu primljena u vrtiće zbog nevakcinisanja) po kojoj je moguća obavezna vakcinacija, čime je stvorena nova sudska praksa, piše Kurir.