20. jul – Osniva se Centar za monitoring droga i zavisnosti od droga – Srbija

0
268

Skupština Srbije usvojila je izmjene i dopune Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, koji predviđa osnivanje Centra za monitoring droga i zavisnosti od droga. Cilj je da se prati stanje i predlažu mjere, pošto je trenutno veliki problem jer ne postoji sistem za prikupljanje podataka o ponudi i potražnji droga u Srbiji.
Izmjene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama se usklađuju sa propisima Evropske unije u procesu brže integracije i harmonizacije zakonodavnih sistema. Pored harmonizacije sa EU propisima ovim zakonskim rješenjem reguliše se nadležnosti institucija i saradnja u oblasti psihoaktivnih supstanci.
Prema rezultatima Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Srbije iz 2014. godine – korišćenje psihoaktivnih supstanci i igara na sreću, upotreba ilegalnih droga zabilježena je kod osam odsto od ukupne populacije starosti od 18 do 64 godine, i to 10,8 odsto kod muškaraca, odnosno 5,2 odsto žena sa većom zastupljenošću kod mlađe odrasle populacije od 18 do 34 godine starosti.
Najčešće korišćena ilegalna droga među odraslom populacijom je kanabis, čija je upotreba, bar jednom u toku života zabilježena kod 7,7 odsto ispitanika uzrasta od 18 do 64 godine, navodi su u obrazloženju izmjena Zakona.
Upotreba drugih ilegalnih droga je vrlo rijetka, dok je ljekove i druge grupe sedativa i hiponitka koristilo 22,4 odsto ispitanika.
Prema istraživanju ESPAD-a (European school survey on alcohol and other drugs) sprovedenom 2011. godine među učenicima starosti 16 godina, ukupno osam odsto učenika je bar jednom probalo neku od ilegalnih droga.