20. jun – Srbija i Hrvatska među najgorim u Evropi po konzumirnju duvanskih proizvoda

0
53

Dobro je poznato da pušenje duhana izaziva zavisnost, oštećuje sve organske sisteme u organizmu i povećava rizik za više od trideset bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je duvan odgovoran za smrt više od 8 miliona ljudi godišnje, od kojih je više od 7 miliona tih smrtnih slučajeva posljedica direktne uporabe duvana, a oko 1.2 miliona posljedica izloženosti nepušača duvanskom dimu.

Prema postotku dobno standardizirane prevalencije upotrebe duhana među osobama starijim od 15 godina, Hrvatska je među zemljama s najvećom prevalencijom svakodnevnog pušenja, (36.9%). U Hrvatskoj je skoro svaka treća odrasla osoba pušač.

69% učenika u Hrvatskoj je izjavilo da su im cigarete prilično ili vrlo lako dostupne zbog čega je Hrvatska prema percepciji dostupnosti cigareta iznad ESPAD prosjeka.

Od Hrvatske imaju veći postotak konzumiranja duhana među osobama od 15 godina pa nadalje: Srbija (39.8%), Letonija (37%) i vodeća Bugarska sa 39%.

Susjedne zemlje u kojima se puši manje nego u Hrvatskoj su Slovenija (22%), Mađarska (31.8%), Crna Gora (31.4%) te BiH (35%).

Čak su i stanovnici zemalja poput Turske (30.7%) i Grčke (33.5%) manji konzumenti duvana, a najmanje se puši na Islandu (12%) i u Iranu (13.6%). Magazin.hr