20. maj – Epidemija kolere prijeti da ode van kontrole – Jemen

0
332

Iz organizacije Ljekari bez granica (MSF) upozorili su da bi epidemija kolere u Jemenu mogla otići van kontrole ukoliko se ne preuzmu potrebne mjere. Kako su naveli veliku zabrinutost predstavlja povećan broj onih koji su zaraženi kolerom ili enterokolitisom. Prema njihovim navodima, kod više od 17.000 osoba dijagnostikovana je kolera. Ekipe Ljekara bez granica su do sada u Amranz, Hudejdi, Haku, Daliji, Taizu i Ibu hospitalizovale najmanje 3.000 osoba.
Predstavnik ekipe u Jemenu dr Gasan Ebu Sear istakao je da se kolera veoma brzo širi u Jemenu te da postaje alarmantno. Ukazali su i na veoma loš zdravstveni sistem u Jemenu te da nisu dovoljne zalihe ljekova i medicinskih materijala. Dr Ebu Sear je dodao da će u narednim danima u Jemen stići 63 tone ljekova i medicinskih potrepština koje će biti korišćene za liječenje od kolere.
Iz Svjetske zdravstvene organizacije su prethodnih dana pozvali Arapsku uniju i arapska ministarstva zdravlja da hitno reaguju u spašavanju hiljada oboljelih građana Jemena.