20. maj – Ljekari ne znaju koga treba slati na testiranje na koronavirus – Hrvatska

0
188

Koordinacija hrvatske porodične medicine (KoHOM) upozorila je da porodični ljekari još nisu dobili jasna uputstva koje pacijente treba poslati na testiranje na koronavirus prije prijema u bolnicu te su zatražili da se hitno donesu uputstva o testiranju pacijenata.

Bolnice od pacijenata traže da donesu nalaz brisa na SARS-CoV 2 virus, no porodični ljekari nemaju uputstva koje su to dijagnostičke pretrage ili specijalistički pregledi prije kojih treba obaviti testiranje, navodi KoHOM u saopštenju.

Porodični ljekari stoga traže da Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) i Ministarstvo zdravlja hitno objave uputstva o testiranju na Covid 19 u skladu s epidemiološkom situacijom, vodeći brigu o zdravlju pacijenata i zdravstvenog osoblja, ali i o smanjivanju nepotrebnih pretraga iz zdravstvenih i ekonomskih razloga.

Naime, po dopisu koji je HZJZ uputio bolnicama, prioritetne grupe za testiranje trebali bi biti teški respiratorni i stariji hronični bolesnici, ali i bolesnici koji su naručeni na elektivne zahvate i postupke kojima se generiše aerosol.

KoHOM pak navodi da se u praksi porodični ljekari susreću sa zahtjevima da se pacijenti testiraju prije prijema u psihijatrijsku ustanovu, prije ultrazvuka abdomena ili srca, kolonoskopije, ali i prije rehabilitacije u banjama, operacije kuka, ergometrije…