20. maj – Robot koji pomaže oboljelom dječaku da prati nastavu – Austrija

0
253

Dominik, dječak koji boluje od raka, sjedi kod kuće ispred tableta i sluša pozdrav svojih drugara iz razreda na početku časa. On prati nastavu od kuće uz pomoć robota. Na tabletu je instaliran program sa kojim on može da upravlja robotom veličine 30 centimetara. Riječ je o projektu u jednoj bečkoj školi, gdje robot pomaže djetetu da, i pored bolesti, ne izgubi vezu sa svojim razredom i da može da prati gradivo.
Uz pomoć robota dječak može ne samo da vidi šta se na času radi, već i da se javi za riječ. Dijete uz pomoć robota može da sluša i razgovara sa učenicima, prenosi portal Eurocomm-PR Predstavništvo Grada Beča u Beogradu.
Nedavno su djeca željela da robot ponesu na izlet da bi i Dominik bio sa njima. Svrha robota je da podržava hronično oboljelu djecu i mlade da održe društvene kontakte i pomažu im pri učenju.
Ovaj jedini primjerak robota nalazi se samo u jednoj školi u desetom bečkom okrugu, a nabavljen je zahvaljujući podršci Evropske unije. Koštao je 3.000 eura, a mjesečno održavanje i osiguranje iznosi 80 eura.
Procjenjuje se da u Austriji trenutno ima 190.000 hronično oboljele djece koja dosta vremena provode kod kuće ili u zdravstvenim ustanovama i tako ne samo da propuštaju školsko gradivo, već gube i kontakt sa svojim vršnjacima.