20. novembar – Zabilježena tri oboljela od bubonske kuge – Kina

0
272

Bubonska kuga, koja je ubila milione i uništila civilizacije, ponovno se vratila nakon što je 55-godišnji muškarac  na sjeveru Kine pojeo divljeg zeca i zarazio se ovom opakom bolešću. Čak je 28 osoba koje su bile u kontaktu s oboljelim muškarcem stavljeno u karantinu. No, kako piše Independent, taj muškarac nije jedini jer su protekle nedjelje u Kini tri osobe oboljele od bubonske kuge.

Zdravstvena uprava u autonomnoj regiji unutrašnje Mongolije kaže da se oboljeli muškarac liječio u bolnici u gradu Huade. Ista zdravstvena uprava dodala je da je 12. novembra dvojici pacijenata iz istog područja dijagnostikovana pneumonična kuga i to u Pekingu. Misli se da ta dva incidenta nisu povezana. Smatra da se da je pneumonična kuga, koja je teža verzija bubona, vrsta kuge koja je uglavnom bila odgovorna za Crnu smrt u Evropi tokom 14. vijeka.

Bolest može biti kobna za čak 90 posto zaraženih ako ne krenu s liječenjem, što uključuje uzimanje nekoliko vrsta antibiotika. Premda je Kina u velikoj mjeri iskorijenila kugu, još se bilježe povremeni slučajevi, često među lovcima koji dođu u kontakt sa životinjama koje nose bakteriju. Zadnje veće poznato izbijanje bolesti dogodilo se 2009. godine kada je nekoliko ljudi umrlo u provinciji Qinghai na sjeverozapadu Kine.