20. oktobar – Nepravilna ishrana odgovorna za petinu smrtnih slučajeva – BiH

0
276

Nepravilna ishrana je vodeći faktor rizika odgovornog za umiranje i onesposobljenost od nezaraznih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i neke vrste raka. Odgovorna je za petinu smrtnih slučajeva širom svijeta, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje RS, povodom Svjetskog dana hrane.

– Sve manji procenat stanovništva u svijetu priprema hranu kod kuće. Uglavnom se gotovi obroci kupuju van kuće, a potrošači, posebno u urbanim sredinama, sve se više oslanjaju na supermarkete, prodavnice brze hrane, hranu koja se prodaje na ulici i u restoranima. Kombinacija nezdrave ishrane i sedentarnog načina života dovela je do porasta stope gojaznosti, ne samo u razvijenim zemljama, već i u zemljama sa niskim bruto nacionalnim dohotkom, gdje glad i gojaznost često koegzistiraju – navodi se u saopštenju, piše Srpskainfo.

U IJZ naglašavaju da je poslednjih decenija došlo do dramatičnih promjena u načinu ishrane koje su rezultat globalizacije, urbanizacije i rasta prihoda.

– Stanovništvo širom svijeta je uglavnom sa sezonskog načina ishrane, prilagođenog geografskom i klimatskom području na kojem živi, koje je u većem dijelu svijeta uključivalo hranu biljnog porijekla, bogatu vlaknima, prešlo uglavnom na ishranu bogatu mastima, šećerima i hranu sa visokim sadržajem soli. Ishrana se uglavnom temelji na konzumiranju industrijski prerađenih proizvoda, kao što su konditorski proizvodi, prerađevine od mesa i drugi proizvodi životinjskog porijekla, sa visokim sadržajem zasićenih masti i soli, razne vrste sireva, proizvodi od iznutrica – ističu u IJZ.