21. april – AKTIVNOST GRIPA NASTAVLJA DA PADA

0
297

virusiU Crnoj Gori se u 16. nadzornoj sedmici, od 13. do 19. aprila, bilježi dalji pad broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu – saopštili su iz Instituta za javno zdravlje. Kako su kazali, registrovano je ukupno 87 oboljelih lica, sa incidencijom 14/100.000 stanovnika. Najveći broj oboljelih registrovan je u starosnoj grupi od 25 do 64 godine.

– I kod nas su u cirkulaciji prisutni virusi gripa tip A (subtipovi A/H1 i A/H3) i tip B. Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B u Crnoj Gori od 10. januara do 19. aprila je 188. Laboratorijski potvrđeni slučajevi obolijevanja su iz različitih opština Crne Gore (Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Cetinje, Bar, Budva, Kotor, Herceg Novi, Ulcinj, Pljevlja, Berane i Rožaje). U Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje, do 21. aprila pristigla je jedna prijava obolijevanja od gripa sa smrtnim ishodom u sezoni praćenja 2014/2015 – saopštili sui z Instituta.

U zemljama evropskog regiona u 15. nadzornoj sedmici nivo aktivnosti gripa je nastavio da pada u najvećem broju zemalja. Od ukupno 39 zemalja koje su dostavile epidemiološke podatke, u šest zemalja je zabilježen srednji nivo aktivnosti gripa, dok nijedna zemlja nije prijavila povećan intenzitet obolijevanja. U većini zemalja i dalje dominira virus influence tip A (H3N2).

Iz Instituta su sugerisali da opšte mjere prevencije obuhvataju izbjеgаvаnjе bliskih коntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа prljavim rukama, rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.