21. avgust – PARALIZOVANI PACIJENTI PONOVO HODAJU – Brazil

0
308

Nevjerovatan uspjeh postigli su brazilski naučnici. Naime, muškarac sa teškom ozljedom karlice ponovno je počeo pomjerati noge nakon vježbanja sa egzoskeletonom (vanjskim kosturom) povezanim direktno sa njegovim mozgom. Čak je uspio potpuno sam da napravi nekoliko koraka koristeći samo štake.
Projekat Walk Again zamišljen je kako bi paraplegičarima ponovno omogućio pokretanje nogu i to zahvaljujući vanjskom skeletonu kojeg pokreću misli. No naučnici su se iznenadili kad su ustanovili da se tokom treninga pacijentima vraća i izgubljeni osjećaj. Naime, prije se mislilo da je usljed ozljede karlice osjećaj nepovratno izgubljen, no sada se čini da se ozlijeđeni nervi mogu ponovno aktivirati treningom.
Jedan od pacijenata koji nije mogao stajati ni pomoću proteze, nakon deset mjeseci treninga bio je sposoban da hoda samo pomoću hodalice i uz malu asistenciju terapeuta. U drugom primjeru, pacijent je mogao hodati samo pomoću štaka. Dr Miguel Nicolelis, direktor instituta u kojem je sproveden projekat, kazao je kako se ukupno sedam pacijenata koji su prije imali potpunu paralizu, sada vode kao djelomično paralizirani. – Njihov oporavak još nije završen i oni će nastaviti da napreduju – rekao je dr Nicolelis.
Na svečanosti otvorenja Fifa svjetskog kupa 2014. godine početni udarac sa sredine terena zadao je muškarac paralizovan od vrata naniže i to upravo koristeći sučelje povezano sa mozgom i egzoskeleton.