21. decembar – Uvode radikalnu zabranu reklamiranja cigareta – Njemačka

0
354

U Njemačkoj bi uskoro trebalo da bude usvojena radikalna zabrana reklamiranja cigareta i drugih duvanskih proizvoda. Nakon višegodišnje debate, poslanički klub Demohrišćana u Bundestagu, ipak, je pristao na obuhvatnu zabranu reklamiranja duvanskih proizvoda.

– I to ćemo uspjeti – rekla je nakon dogovora kancelarka Angela Merkel parafrazirajući svoju spornu izjavu iz vremena izbjegličke krize.

Kancelarka je iznenadila jasnom podrškom zabrani reklamiranja cigareta, piše Dojče vele i ističe da do sada u konzervativnim redovima nije bilo dovoljno političke volje za taj koncept. Promjena kursa se može objasniti i novčanim argumentima: na jednoj strani su prihodi od poreza na duvanske proizvode od 14 milijardi eura, a na drugoj troškovi (npr. zdravstveni) koje prouzrokuje pušenje – od 78 milijardi eura godišnje. Tu je država u minusu, a osim toga treba uvažiti i činjenicu da osobe oboljele od raka i umiru. Naglašava se da je konzumiranje duvana jedan od najvećih zdravstvenih rizika i iznose podaci Njemačkog centra za istraživanja raka da godišnje od posledica pušenja umre 121.000 ljudi.