21. februar – NAPREDAK U PRONALAŽENJU LIJEKA ZA DIJABETES – SAD

0
373

Naučnici sa dva vodeća merička univerziteta saopštili su da su načinili značajan napredak u nastojanju da pronađu djelotvorniji tretman, a možda i lijek za dijabetes.
Sudeći prema podacima Svjetske federacije za borbu protiv dijabetesa, ta bolest pogađa više od 370 miliona ljudi širom svijeta.
Višak šećera ili glukoze u krvi nije dobar. Zdrav organizam reguliše to putem insulina, koji proizvodi pankreas. Ako organizam to ne radi, bilo zbog genetike ili nezdravog načina života, dijabetičari moraju da usvoje dosadnu rutinu neprestanog praćenja nivoa šećera u krvi i ubrizgavanja insulina do kraja svog života.
Insulinski monitori i aparati za ubrizgavanje, nazvani insulinske pumpe su dostupni, ali do sada, stvaranje automatskog šprica koji ne zahtijeva praćenje, pokazalo se kao težak problem.
Posle skoro 20 godina rada naučnici na univerzitetu Harvard, među kojima i dr Frenk Dojl, kažu da su možda blizu rješavanja ovog problema. Naučnici kažu da bi nove automatske insulinske pumpe trebalo da se nađu na tržištu u narednih pet godina.
U vrsti dijabetesa uzrokovanog genetskim faktorima, ljudski imunološki sistem uništava ćelije pankreasa koje proizvode insulin. Supstanca slična želatinu, napravljena u laboratoriji Instituta za tehnologiju Masačusetsa, štiti te ćelije od napada. Naučnici se nadaju da će donijeti olakšanje dijabetičarima u narednih nekoliko godina.