21. jul – Osobama iz Velike Britanije, Rusije i sa Kipra za ulazak u Hrvatsku potreban negativan test

0
26

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Velikoj Britaniji, na Kipru i u Rusiji, kao dodatna mjera za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja, prije ulaska u Hrvatsku zahtijevaće se negativan test na kovid.

To važi bez obzira na vakcinaciju ili preboljenje, saopštio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Ove izmjene su očekivane, posebno kada je reč o putnicima iz Velike Britanije. Ta zemlja je nedavno ukinula gotovo sve epidemiološke mjere, pa očekuje da veliki broj britanskih turista dođe u Hrvatsku na ljetovanje, na šta poslednjih dana u medijima upozoravaju brojni hrvatski epidemiolozi.

HZJZ u saopštenju takođe podsjeća da je radi sprječavanja unosa novih varijanti virusa, od ranije postojao obavezan karantin za dolaske iz Južne Afrike, Brazila i Zanzibara u trajanju od 14 dana, koji se može skratiti poslije sedam dana negativnim PCR testom.

Budući da je delta soj unesen iz Indije postao dominantan u Evropskoj uniji, HZJZ ističe da se za osobe koje dolaze iz Indije ukida obavezan karantin, ali se uvodi obaveza predočenja negativnog nalaza testa na kovid 19 do 48 sati ako je riječ o brzom antigenskom testu ili do 72 sata ako je riječ o PCR testu, bez obzira je li osoba preboljela bolest ili je vakcinisana, prenosi 021.rs.