21. jun – Djeca migranata dobijaju ljekove nezavisno od njihovog stanja – SAD FOTO 5

0
283

Djeca imigranata u prihvatilištima koja financira američka vlada redovno dobjaju niz psihofarmakoloških terapija za njihove traume, navodi se u sudskoj tužbi.

Djeca u prihvatilištima kao što je Centar Shiloh u Teksasu dobijaju ljekove, nezavisno o njihovom stanju i bez pristanka roditelja, po tužbi koju je podnio Centar za ljudska prava i ustavno pravo iz Los Anđelesa. Centar Shiloh, koji je specijalizovan za brigu djece i mladih sa problemima u ponašanju i emocionalnim problemima, nije odgovorio na zahtjev za komentarom. Tužba je podnesena 16. juna, nedugo nakon uvođenja Trampove politike nulte tolerancije po kojoj se djeca razdvajaju od roditelja koji su ilegalno prešli američko-meksičku granicu. U tužbi se tvrdi da uzimanje raznih vrsta sedativa u isto vrijeme može uzrokovati ozbiljne štete djeci i traži nadzor da se spriječi korištenje tih ljekova kao hemijske luđačke košulje, a ne radi stvarno potrebnog liječenja.

Tužbom se traži promjena te politike i sprečavanje dugotrajnog pritvaranja djece.
Neka djeca u Shilohu prijavila su da su dobijala do devet različitih tableta ujutro i šest naveče te da im se prijetilo da će ostati u centru ako ih odbiju. Neki su nasilno dobili injekcije kada su odbili lijekove, navodi se u tužbi.