21. oktobar – Hrvatskoj prijeti twindemija

0
26

Zajedno s postojećom prijetnjom visokozarazne delta varijante koronavirusa, gripa bi ove zime mogla udariti jače nego prije, strahuju naučnici.

– Kod kovida simptomi kreću postupno, kod gripe naglo. Temeraturu imamo i kod gripe i kod kovida, kod kovida je to postupno, kod gripe je odmah visoka temepratura i kašalj je kod gripe jedan od vodećih smptoma. Kod kovida je gubitak ukusa i mirisa jedan od vodećih simptoma, kod gripe se to može pojaviti ali puno rjeđe. Bol u mišićima imamo i kod jedne i druge bolesti, ali kod gripe je to nekako pravilo, kod kovida nije kod svih pacijenata isto – kazala je dr Mirela Marković, specijalista porodične medicine.

– Nezgodno je kad se tako dvije respiratorne bolesti preklope u isto vrijeme. To znači veći rizik obolijevanja, ali i veće opterećenje zdravstvenog sistema jer i kod kovida i kod gripe u određenom broju slučajeva dođe do hospitalizacije – poručuje epidemiološkinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr Zvjezdana Lovrić Makarić.

U oba slučaja zaštita je vakcinacija. Protiv kovida vakcinisano je 55 posto odraslog stanovništva, a vakcinacija protiv gripe počeće za 10-ak dana, piše RTL.