21. septembar – NAGRADA POLITICI ZA PRIČU O ALCHAJMEROVOJ BOLESTI

0
323

Za tekst pod naslovom „Iscrpljivanje i pacijenata i porodice” nagrađena je novinarka Danijela Davidov-Kesar. – Priznanje pripalo i „Ilustrovanoj Politici” i „Večernjim novostima”

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Alchajmerove bolesti, u Gerontološkom centru na Bežanijskoj kosi dodijeljene su nagrade za najbolju novinarsku priču o ovoj podmukloj bolesti – „Ilustrovanoj Politici”, listu „Politika” i „Večernjim novostima”.
Za tekst „Iscrpljivanje i pacijenata i porodice” priznanje je pripalo novinarki Danijeli Davidov-Kesar. Umetničku sliku, rad korisnika likovne kolonije Gerontološkog centra, uručio joj je Aleksandar Jablanović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
– Ljudski vek je produžen, a istraživanja pokazuju da je svaka druga osoba starija od 80 godina izložena riziku od dobijanja Alchajmerove bolesti, hronične neurodegenerativne bolesti koja uzrokuje postepeno i nepovratno gubljenje pamćenja, sposobnosti govora, kao i svijesti o vremenu i prostoru. U svijetu je oboljelo oko 30 miliona ljudi. Prognoze govore da će taj broj u budućnosti biti još veći – istakla je Suzana Mišić, direktorka Gerontološkog centra Beograd.