21. septembar – NOVI TEST ZAS KARCINOM DOJKE POKAZUJE DA LI ĆE SE KARCINOM VRATITI

0
285

Naučnici su otkrili ključnu genetsku razliku kod zloćudnih tumora dojke koji recidiviraju i onih tumore koji su izliječeni. Ovo značajno otkriće pomoći će ženama kod primjene drugih tretmana u liječenju prevencije vraćanja karcinoma dojke.

Naučnici iz Cambridgea kažu da će ženama test moći biti rutinski rađen čim im karcinom bude dijagnosticiran. Onim ženama koje će imati vrstu karcinoma sa tendencijom vraćanja, davat će se preventivno ljekovi kako je sada uobičajen tretman kod svih pacijentica.

Ovo otkriće bit će predstavljeno na konferenciji European Cancer Congress u Beču, a navodi se da je to najveća studija ove vrste. Stručnjaci pozdravljaju ovo otkriće kao značajan prodor u novu eru personalizirane medicine gdje se pacijentima daju ljekovi po mjeri zavisno o vrsti njihovog tumora.

Dr Lucy Yates sa Cambridga, koja je upoređivala tumorske gene hiljadu žena, kaže da postoje genetske razlike kod tumora sa predispozicijom vraćanja nekoliko mjeseci poslije operacije ili kemoterapije.

Nova saznanja omogućiće će ljekarima da tretiraju karcinom koji se raširio ili vratio i tako povisiti šanse za preživljavanje. Karcinom se puno teže tretira ako se vrati, zato je toliko važno znati kako i zašto se neki tumori vraćaju.

Iako se stopa pacijentica koje prežive karcinom dojke značajno povećala u posljednjoj decenioji, petina žena ipak umre u roku godine dana od dijagnoze.