21 septembar – PETINA UČENIKA PROBALA DROGU – Hrvatska

0
261

Najnoviji rezultati istraživanja sprovedeni u 35 evropskih zemalja pokazuju da srednjoškolci manje piju i puše, ali konzumiranje droga i dalje je zabrinjavajuće.
U prosjeku 18 posto učenika izjavilo je da je barem jednom probalo drogu. Istraživanje je pokazalo da su 33 posto učenika u životnoj dobi 15 i 16 godina pušači, 92 posto je probalo alkohol, 20 posto drogu.
Najnovije istraživanje pokazuje da su srednjoškolci u Hrvatskoj po konzumiranju opijata nešto iznad evropskog prosjeka, ali da se situacija stabilizuje – kaže Iva Pejnović Franelić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.
Prema istraživanju, 20 posto učenika probalo je barem jednom neku vrstu droge, a 42 posto njih misli da je do droge lako doći.
Psihijatar Ante Bagarić upozorava na opasnost konzumiranja droga, posebno naglašavajući prerani ulazak u taj svijet. Bilo koje konzumiranje je opasno. Čak postoje brojni dokazi, stotine i hiljade izvještaja gdje su mladi ljudi umrli nakon prvog uzimanja droga. Dakle, osoba kad uzme alkohol ili drogu nalazi se u stanju intoksikacije – dodaje.
Podaci istraživanja pokazuju, a stručnjaci potvrđuju, da je ovo jedan od većih problema hrvatskog društva, kojim se trebaju koordinirano baviti i obrazovni i zdravstveni sistem.