21.septembar – Više ljekara dolazi u KCCG, nego što ga napušta

0
315

       Klinički centar Crne Gore (KCCG) je u posljednjih godinu napustilo osam, a u istom periodu zapošljeno je 13 novih ljekara, kazao je direktor te ustanove dr Jevto Eraković, navodeći da istaknuti stručnjaci iz regiona prepoznaju KCCG kao mjesto gdje će nastaviti uspješnu karijeru.

        Dr Eraković je, u izjavi za PR Centar, kazao da u KCCG-u u proteklom periodu postoje jasni pomaci kada je riječ o kadrovskom poboljšanju.

        – Za proteklih godinu imamo povećanje od 20-ak ljekara specijalista i 10-ak supspecijalista, što itekako utiče na poboljšanje rada KCCG-a – istakao je dr Eraković.

        Fokus KCCG-a je, kako je rekao, edukacija i osposobljavanje mladih specijalista.

        – U tom smislu, uz pomoć Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja obezbijeđena su značajna finansijska sredstva za edukaciju mladog kadra i ističem da imamo najbolju saradnju sa Kliničkim centrom Ljubljana, Bolnicom AKH u Beču i planiramo saradnju sa Univerzitetskom klinikom u Hamburgu – naveo je dr Eraković.

        Prema njegovim riječima i afirmisani univerzitetski profesori u najboljim radnim godinama prepoznaju KCCG kao ustanovu gdje mogu da dalje nastave uspješnu ljekarsku i profesorsku karijeru.

       – Sa ponosom mogu da istaknem da smo u KCCG-u angažovali tri takva profesora, dva interventa radiologa i jednog dječjeg neurologa. Veliko priznanje za KCCG je da istakuti stručnjaci iz regiona prepoznaju našu ustanovu kao mjesto gdje će da nastave da se afirmišu – rekao je dr Eraković.

        On je kazao i da mladi doktori koji su studije i specijalistička i supspecijalistička usavšavanja sticali van Crne Gore, prepoznaju KCCG kao mjesto gdje će nastaviti karijeru.

        On je istakao da je u posljednjih godinu KCCG napustilo osam ljekara, a u istom periodu se zaposlilo 13 novih.

        -To je dinamičan proces. Neko nalazi svoju šansu u drugim organizacionim jedinicama, prije svega u privatnoj praksi, dok drugi nalaze svoje mjesto u KCCG-u. Imamo primjere da su se ljekari, koji su ranije napustili KCCG i zaposlili se u privatnoj praksi, ponovo vratili da rade u KCCG-u – naveo je dr Eraković.

        Određen broj ljekara je, kako je kazao, napustio KCCG i otišao da radi u inostranstvu.

        – Priznanje je da ljekari koji rade u KCCG-u mogu bez ikakvih problema da nađu zaposlenje u bilo kome referentnom evropskom centru. Jasno je da postoji migracija doktora i to je nešto što je prisutno svuda u svijetu. Ali mi možemo biti zadovoljni jer imamo pozitivan trend i jer je više doktora koji dolaze da rade u KCCG, nego onih koji ga napuštaju – poručio je dr Eraković.