21. septembar – Zbog alkohola godišnje umire više od tri miliona ljudi

0
299

Više od tri četvrtine ukupnog broja smrtnih slučajeva uzrokovanih alkoholom otpada na muškarce. Prognoze ukazuju na to da će globalna konzumacija alkohola u narednih deset godina još više porasti.
Zbog prekomjernog korištenja alkohola tokom 2016. godine umrlo je više od tri miliona ljudi, što znači da je na 20 smrtnih slučajeva u svijetu jedan bio povezan sa štetnim dejstvom alkohola, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.
Kako se navodi u saopštenju, više od tri četvrtine ukupnog broja smrtnih slučajeva uzrokovanih alkoholom otpada na muškarce. Osim toga, naglašeno je da, uprkos dokazima o rizicima po zdravlje koje nosi, prognoze ukazuju na to da će globalna konzumacija alkohola u narednih deset godina još više porasti.
– Vrijeme je da preduzmemo korake da spriječimo ozbiljnu prijetnju po razvoj zdravog društva. Previše ljudi i njihovih porodica i zajednica pati od posljedica zloupotrebe alkohola – poručio je u izvještaju generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Izvještaj nosi naziv Globalni izvještaj o status alkohola i zdravlja u 2018.
U globalu je, kako se navodi, procijenjeno da 237 miliona muškaraca i 46 miliona žena pati od alkoholizma. Najviši broj tih slučajeva zabilježen je u Evropi i Americi, a poremećaji uzrokovani konzumacijom alkohola su češći u razvijenijim zemljama.