22. februar – Nova kardiovaskularna tehnologija u Srbiji: Zvučni talasi uspješno lome kamenac u krvnim sudovima

0
156

Kalcijumske naslage u srčanim i perifernim arterijama ugrožavaju život pacijenata, za stručnjake Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje” bio je to izazov – da ih uklone primjenom specijalne procedure.

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje”, uz poštovanje svih epidemioloških mera, specijalisti nastavljaju da u operacionoj sali uvode nove kardiovaskularne tehnologije.

Tako su prvi put u ovoj ustanovi izvedene dvije, medicinskim rečnikom nazvane, intravaskularne litotripsije (IVL). Pacijentu, starom 69 godina, urađena je periferna, a sedamdesetdvogodišnjoj pacijentkinji iz Novog Pazara koronarna intravaskularna litotripsija. Nakon uspješno izvedenih procedura pacijenti se dobro osjećaju.

Pacijenti s teškom koronarnom i perifernom arterijskom bolešću, kod kojih su dijagnostifikovana čvrsta kalcifikovana suženja zidova krvnih sudova, a koja se ne mogu otkloniti standardnom dilatacijom, dobijaju ovom procedurom rješenje za svoj životno ugrožavajući problem.

– Prvu proceduru intravaskularne lititripsije obavili smo na 99 odsto zapušenoj butnoj arteriji pacijenta kod koga smo, nakon prethodnog skenerskog pregleda, uočili ozbiljne kalcijumske naslage, koje standardna dilatacija ne bi mogla da savlada. Zato smo se odlučili za perifernu intravaskularna litotripsiju, koja podrazumijeva razbijanje kalcijumskih naslaga u srčanim i perifernim arterijama pomoću specijalnog uređaja koji se sastoji od generatora talasa i balon katetera različitih dimenzija. Princip je da se balon plasira u kalcifikovanu arteriju, naduva se na niske atmosfere, a zatim se putem generatora šalju salve zvučnih talasa, koje u kontaktu s kalcijumom, u zidu krvnog suda, prave mikropukotine. Kad zvučni talasi „uzdrmaju” čvrstu kalcijumsku armaturu na zidovima krvnog suda i naprave mikropukotine, time su, zapravo, stvoreni uslovi za izvođenje konvencionalne balon dilatacije i adekvatnu ekspanziju stenta u srčanoj ili perifernoj arteriji – objašnjava prof. dr Dragan Sagić, upravnik Odjeljenja za invazivnu i interventnu kardiovaskularnu dijagnostiku Instituta ,,Dedinje”. (politika.rs)