22. februar – Postupak protiv 18 ljekara zbog Ivermektina – Srbija

0
87

Direktor Ljekarske komore Srbije dr Milan Dinić izjavio je da je pokrenut postupak protiv 18 ljekara zbog liječenja koronavirusa Ivermektinom. Dodao je da uvijek kada se pojavi neka pošast, pojave se i nadriljekari. On je apelovao da svi poštuju ono što je zvanična medicina i da se izbjegavaju eksperimenti.

Dr Dinić je rekao da kada je zdravstvo u pitanju, sve ono što su ljekari iznijeli poslednjih godina je izuzetno.

– Država i Ministarstvo zdravlja su prepoznali potrebu i prije nego što je sve počelo sa kovidom za investicijama u zdravstvu, postavljen je temelj, uspjelo se u tome da se zida, da se dobiju nove ustanove, da zaposlimo nove kolege, da se poboljša status naših kolega, da status ljekara u društvu bude onako kao što i zaslužuje – rekao je dr Dinić.

Prema njegovim riječima, imperativ je zapošljavanje kolega i Ljekarska komora je, kako kaže, oduvijek insistirala na tome da ljekari kada završe medicinu na neki način imaju mogućnost da rade.

– Imali smo zamrznute specijalizacije, to je gep koji je nastao. Sve deficitarne specijalnosti anesteziolozi, patolozi, videli smo sada koliko su bitni i značajni. Sav operativni program je vezan za hirurgiju, anesteziju, dodatno će biti motivisanje kolega da specijaliziraju tu oblast – objasnio je dr Dinić.

Ističe da svi sada znamo šta je korona i kao se boriti, ali da veliki dio redovnog programa rada zdravstvenog sistema bude zaustavljen u pikovima i druge stvari moraju da čekaju.

– Bili smo blizu toga da se liste čekanja skraćuju, apelujemo na građane, liječićemo sve ljude i vakcinisane i nevakcinisane, ali nema potrebe da dođemo u ovakvu situaciju kada imamo vakcinu koja je data u milijardama doza i evidentno je da ona funkcioniše, nema razloga da neko bira da bude bolestan dvije nedelje ili da bude na respiratoru – istakao je dr Dinić.

Dodao je da postoji inicijativa za pomoć ljekarima, navodeći da je tokom prethodne dvije godine Ljekarska komora sa više od 120 miliona dinara pomogla porodicama ljekara oboljelih od kovida.

– Tražimo svaki drugi način da pomognemo svima koji su ugroženi, ali je važno da ne pričamo samo o preminulim ljekarima od kovida već i od drugih bolesti – kazao je dr Dinić.

Govoreći o prioritetu ulaganja u narednom periodu,dr  Dinić kaže da će se taj trend nastaviti.

– Sve započeto prije korone, kao projekti digitalizacije zdravstva, promijenjeni su zakoni, to će se nastaviti. Usporilo se tokom kovida, ali nastavljamo jednakim intenzitetom da popravimo sve što se može popraviti – zaključio je dr Dinić. RTS