22. januar – Opijati – faktor u smanjenju životnog vijeka u SAD-u

0
267

Američki Centri za kontrolu bolesti saopštili su da je očekivani životni vijek u Americi smanjen. Direktor centara dr Tomas Friden objašnjava zašto bi to mogao da postane trend. Većina roditelja izražava nadu da će njihova djeca uživati u dugačkom i srećnom životu i od 1950. godine Amerikanci su svoj očekivani životni vijek povećali sa 68 na 78 godina i deset mjeseci. Ali u najnovijem izvještaju, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti zabilježili su smanjenje za jedan mjesec.
– U smislu očekivanog životnog vijeka, generalno, postoje promjene svake godine ali ono što uočavamo je postepeni zastoj u dugotrajnom opadanju broja slučajeva srčanih napada i moždanih udara – kaže direktor Centara za kontrolu bolesti dr Tomas Friden i dodaje da takođe uočavamo veliko povećanje broja smrtnih slučajeva zbog predoziranja opijatima.
Prema podacima centara, broj smrtnih slučajeva zbog predoziranja opijatima na recept učetvorostručio se u poslednjih 20 godina. Više od 183 hiljade osoba umrlo je u Sjedinjenim Državama zbog predoziranja povezanih sa opijatima na recept, od 1999. godine.
Zavisnost od prepisanih opijata izazvala je da se ljudi okrenu jeftinijim narkoticima kao što je heroin. Centri za kontrolu bolesti navode da se upotreba heroina više nego udvostručila tokom posljednjih deset godina, što je pratio i povećan broj smrtnih slučajeva povezanih sa heroinom.
Da bi preokrenuli taj trend, potrebno je da poboljšamo upravljanje kada su u pitanju bol i zavisnost, a nadležni moraju da učine ilegalne supstance manje dostupnim, skupljim, težim da se nabave, što je sve neophodno da se spriječi teška epidemija zloupotrebe opijata, zavisnosti i smrti – napominje dr Friden.
Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je zavisnost od prepisanih ljekova povećana globalno. I dok se očekivani životni vijek povećava u drugim zemljama, gojaznost je više nego udvostručena u Americi od 1980. godine, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.