22. januar – U EU parlamentu održana konferencija o upotrebi kanabisa – Belgija

0
268

U Evropskom parlamentu u Bruxellesu je održana konferencija o uporabi medicinskog kanabisa.
Rad evropskih institucija i agencija u podizanju svijesti o važnosti istraživanja i pravnog definisanja medicinskog kanabisa je od izuzetnog značaja i može samo pomoći pacijentima kojima su takvi ljekovi potrebni. Potrebna je sveobuhvatna analiza i stroga primjena pravila kako ne bi došlo do zloupotrebe, saopšteno je sa Konferencije.
Konferenciju pod nazivom It’s about the future in patient care – how Cannabis will change medical care organizirao je Centar za upravljanje zdravstvenom zaštitom pri Univerzitetu Columbia, a bavila se aktualnostima i pitanjima vezanim za upotrebu medicinskog kanabisa u Evropi.
Učesnici konferencije raspravljali su o poslednjim zbivanjima u politici i regulativi medicinskog kanabisa na parlamentarnom nivou, upotrebi ljekova na bazi kanabisa u Evropskoj uniji i njegovom uticaju na pacijente.
Pacijenti koji se liječe ljekovima na bazi kanabisa prijavili su da su im takvi ljekovi pomogli pri smanjenju mnogih problema poput nesanice, anksioznosti, ali i pri liječenju opasnih stanja poput epilepsije. Takođe, zabilježeni su mnogi slučajevi u kojima je medicinski kanabis pomogao pacijentima s hroničnim bolovima poput oboljelih od multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti, a posebno među pacijentima oboljelim od različitih vrsta karcinoma, poput raka dojke ili raka jetre, što je potvrđeno i u pregledu naučne literature u rezoluciji Evropskog parlamenta.