22. januar – U SRBIJI U PRIPREMI NOVI ZAKON O TRANSPLANTACIJI

0
221

Srbija bi do kraja godine mogla da pređe na pretpostavljenu saglasnost donorstva, što znači da ćemo svi biti saglasni da nam se nakon smrti uzmu organi za transplantaciju. Ovome se nada dr Milenko Stojković, direktor Klinike za očne bolesti u KCS i član Komisije za transplantaciju tkiva i ćelija, koju je, zajedno s Komisijom za transplantaciju organa, formirala Vlada Srbije.

– Radimo na predlogu novog zakona koji podrazumijeva prelazak na pretpostavljenu saglasnost donorstva. Sve zemlje koje imaju ovaj princip imaju dovoljno tkiva za transplantaciju, a mi imamo možda i najmanje donora u Evropi – objašnjava dr Stojković za.

Po aktuelnom Zakonu o transplantaciji, čak i kada osoba za života ima donorsku karticu, ako članovi porodice nakon njene smrti odbiju da potpišu saglasnost da se uzmu organi, ljekari to moraju da prihvate.

– Onaj ko ne želi da donira organe nakon smrti moraće da se prijavi opštini ili sudu i da potpiše formular. Postojaće baza podataka u MUP-u u kojoj će uz svačije ime stajati podatak da li je odbio da bude donor. Ljekari će, prije nego što uzmu organe, provjeriti da li je ta osoba potpisala formular – objašnjava Stojković.

Ipak, i u slučaju saglasnosti, ako član porodice nije saglasan s transplantacijom organa, postojaće procedura da to bude stopirano. Prema rečima ombudsmana Saše Jankovića, već sad treba iznositi sve argumente za i protiv ove ideje o transplantacijama i naznačiti koji su rizici novog zakona, ali pritom, mora se imati u vidu i da će mnogi građani imati nedoumice.