22. jun – Ugroženi onkološki i drugi pacijenti – Srbija

0
137

Klinika za plućne bolesti Kliničkog centra Niš uputila je ovih dana dopis predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem navodi da više ne želi da ima status kovid bolnice jer to može dovesti do gašenja njene osnovne djelatnosti, odnosno da potpuno ugrozi zbrinjavanje pacijenata sa plućnim bolestima iz jugoistočne Srbije, pa i onih onkoloških, saznaje Danas.

Dopis je upućen i premijerki Ani Brnabić i pokrajinskom sekretaru za zdravstvo Zoranu Gojkoviću, a potpisala ga je direktorka klinike dr Tatjana Pejčić.

Poslat je nakon što je uprava KC Niš nedavno donijela odluku da ovoj klinici vrati status kovid bolnice, mada joj je on ukinut 2. juna, a klinika počela da se vraća u režim redovnog funkcionisanja. Klinika za plućne bolesti je zbrinjavala kovid pacijente od sredine marta.

– Zbog aktuelne epidemiološke situacije ponovo nam je vraćen status kovid bolnice, uprkos tome što još uvijek ne postoji mišljenje o adekvatnim epidemiološkim uslovima organizacije rada za liječenje kovida 19 na klinici. Za ostale ne-kovid bolesnike predviđeno je samo 15 kreveta, u drugoj zgradi. Uz razumijevanje neizvjesne epidemiološke situacije i neodređenog vremenskog trajanja iste, informišemo vas da se na taj način gasi osnovna djelatnost naše ustanove, kao jedine tercijarne ustanove u regionu i nastavno-naučne baze Medicinskog fakulteta u Nišu – navela je direktorka dr Pejčić u dopisu državnim funkcionerima.