22. mart – Uspješan eksperiment s masovnim testiranjima na koronavirus

0
205

Eksperiment suzbijanja širenja zarazekorona virusom koji je sproveden u talijanskom gradiću Vòu u regiji Veneto na samom početku koronakrize rezultovao je potpunom eliminacijom novih slučajeva.

Radnicima u zdravstvu to je pošlo za rukom jer su više puta na koronavirus testirali svih 3.300 stanovnika mjesta, nezavisno o tome jesu li prikazivali simptome bolesti. Kada bi utvrdili da je neko pozitivan na koronavirus, stavili bi i njega i sve osobe s kojima je bio u kontaktu u strogi karantin. Zahvaljujući tom režimu uspeli su da zaustave širenje bolesti.

Dr Andrea Krisanti, stručnjak za zaraze s Carskog koledža u Londonu i učesnik eksperimenta u Vòu, poziva sve zemlje koje ograničavaju testiranje, a među njima su i Velika Britanija te Sjedinjene Američke Države, da se ugledaju na ovaj italijanski gradić i počnu temeljnije da testiraju veći broj svojih građana.

– Mi smo ovde uspjeli da suzbijemo širenje zaraze tako što smo pronašli ‘utopljene’ zaražene i izolovali ih. To je bilo ključno – istakao je dr Kasanti.

Njihov uspjeh naglašava važnost testiranja i izolovanja zdravih širitelja zaraze, a taj pristup podržava i Svetska zdravstvena organizacija (WHO). WHO je ove nedelje pozvao sve zemlje da testiranju pristupe agresivno, istaknuvši pritom da su Južna Koreja i Tajvan zbog toga usjeli do određene mjere da suzbiju širenje zaraze.

Prvi krug testiranja sproveden krajem februara u Vòu pokazao je da je tri posto stanovnika inficirano koronavirusom, ali i da polovina nositelja zaraze nije prikazivala nikakve simptome zaraze. Nakon izolovanja zaraženih, drugi krug testiranja, koji je sproveden deset dana kasnije, pokazao je da se stepen zaraženosti populacije smanjio na 0,3 posto. Tokom drugog kruga testiranja identifikovano je šest zaraženih osoba koje nisu imale nikakve simptome. To je značilo da su se i oni potom mogli staviti u karantin.

– Da ih nismo prepoznali, zaraza bi se nastavila širiti – objasnio je dr Krisanti.