22. oktobar – BiH TREĆA U SVIJETU PO SMRTNOSTI ZBOG ZAGAĐENOG VAZDUHA

0
307

Zbog zagađenja vazduha u svijetu godišnje umiru milioni ljudi. Zaštitne maske potrebne su i građanima Sarajeva u zimskim danima.
Zemlje regiona su u samom svjetskom vrhu po broju smrti zbog zagađenja vazduha, a Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu sa 223,6 umrlih na 100.000 stanovnika, odmah iza Gruzije i Sjeverne Koreje. Albanija je na petom mjestu (171,4), Srbija na desetom (137,2), Makedonija dvanaestom (128,9), a Crna Gora šesnaestom (123,5).
Zagađenje vazduha u domaćinstvu uzrokovano nečistim gorivima ili neefikasnom tehnologijom dovelo je do 4,3 miliona smrtnih slučajeva u svijetu u 2012. godini, izvještava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Samo zbog posljedica vanjskog zagađenja vazduha (saobraćaj, industrija, spaljivanje otpada, stambena potrošnja goriva…) umrlo je tri miliona ljudi u istom periodu. Zajedno, zagađenje vazduha uzrokovalo je 6,5 miliona smrtnih slučajeva, ili 11,6 posto od ukupnog broja smrtnih slučajeva u svijetu.
Zagađenje vazduha jedan je od glavnih faktora rizika od nezaraznih bolesti kod odraslih, a uzrokuje kardiovaskularne bolesti, moždani udar, hronične opstruktivne bolesti pluća, rak pluća i povećanje rizika za akutne respiratorne infekcije.
Procjenjuje se da je zagađenje vazduha u domaćinstvu uzrok polovine smrti od upale pluća kod djece mlađe od pet godina.