22. oktobar – Moderan način života jedna od najopasnijih bolesti – SAD

0
339

Novo istraživanje otkriva da je moderan način života (koji podrazumijeva sjedenje tokom većeg dijela dana) lošiji za zdravlje nego pušenje, dijabetes i bolesti srca. Dr Vil Džaber, kardiolog na Klivlendskoj klinici i jedan od autora istraživanja nazvao je rezultate izuzetno iznenađujućim.

– Činjenica da vam nisu dobri rezultati na testu opterećenja i da ne trčite ima lošu prognozu, čak vodi i u smrt, a može da se javi dijabetes. A samo je potrebno da vježbate. Nikada nismo vidjeli nešto tako naglašeno kao ovo i objektivno kao što su rezultati ovog istraživanja – rekao je dr Džaber.

On ističe da istraživači sada moraju da prenesu svoje zaključke širokoj populaciji, odnosno da kažu da to što nisu u formi može da vodi raznim bolestima, pa i dijabetesu kao i da takvi ljudi imaju sve rizike bolesti poput pušača.

Istraživači su proučavali 122.007 pacijenata koji su tokom klinike u Klivlendu bili podvrgnuti testiranju od 1. januara 1991. do 31. decembra 2014. godine. Istraživali su koje su koristi vježbanja i fitnesa. Oni sa najnižom stopom vježbe činili su 12 odsto učesnika. Studija je objavljena u časopisu JAMA Netvork Open.