23. april – Tradicionalni kineski načini liječenja sve popularniji na zapadu – Velika Britanija

0
305

Tradicionalni kineski načini liječenja, kao što je akupunktura, bilo da su djelotvorni ili ne, sve su popularniji izvan Kine. Postoje i neki naučni dokazi koji idu u prilog ideji da prirodni sastojci u cvijeću i čajevi od kore mogu da imaju regenerativna dejstva. Oni djeluju na isti način kao i prirodni sastojci pronađeni u kori vrbinog drveta.
Odgajanje i prodaja tih proizvoda postala je veliki biznis, ali sudeći prema mišljenju istraživača, tržište je prepuno potencijalno drugorazrednih proizvoda.
– Imena tih proizvoda mogu da budu veoma različita. Zato je veoma teško pratiti tačno koja vrsta je predmet trgovine – kaže Kristina Lion iz kraljevske botaničke bašte Kju.
Zato su naučnici u Engleskoj napravili priručnik kako bi pomogli ljekarima koji razmišljaju o uključivanju tradicionalne medicine u svoju praksu. Ljekari na zapadu uče sve više o tome kako te terapije djeluju ali nisu previše uspješni u procjenjivanju kvaliteta sirovina koje prepisuju na recept.
Mnogo novca je uloženo da se ispita način na koji one djeluju i kako je najbolje da se unaprijedi, možda kvalitet ili njihova primjena. Ali veoma malo je investirano u provjeru toga da li su one zapravo prave vrste.
– Postoje veoma dobro uspostavljeni ljekovi u kineskom medicinskom sistemu. Oni su toliko djelotvorni da je potražnja za njima, nažalost, toliko velika da su brojne slične zamjene u upotrebi – ističe Kristina Lion. Ona se nada da će njihov priručnik postati ključni udžbenik za ljekare na zapadu koji žele da rade sa prirodnim ljekovima.