23. maj – U Beogradu otvorena banka reproduktivnih ćelija – Srbija

0
227

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da je za Srbiju veoma značajno što je otvorena banka reproduktivnih ćelija, što će pomoći građanima Srbije koji žele da postanu roditelji i dobiju djecu, ali i ženama bez partnera.
– Ovakva banka omogućiće našim ljudima da ne moraju da odlaze iz zemlje kako bi takve usluge koristili po svijetu, već će moći svoje probleme da riješe ovdje – rekao je Lončar prilikom otvaranja ove banke u Beogradu.
On je rekao da su potencijalni donori žene između 21 i 34 godine, koje moraju da budu zdrave i psihički i fizički, kao i muškarci do 40 godina, takođe potpuno zdravi.
– Rade se adekvatni testovi i želimo da pokušamo da što više donora bude iz Srbije. Da probudimo svijest ljudima kolika je potreba za tim i u našoj zemlji. Hajde da imamo što više donora i da pomognemo ljudima koji se bore za potomstvo – rekao je Lončar.
On je dodao da je anonimnost zagarantovana, te da je sve uređeno pravilnikom i da se do podataka ne može doći.
On je istakao da na ovaj način djecu mogu da dobiju i žene koje nemaju partnere ili ukoliko njihov partner nema adekvatne spermatozoide.
U Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj ulici u Beogradu otvorena je prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji, što će parovima bez djece omogućiti da liječenjem u zemlji dobiju potomstvo. U banci će se čuvati spermatozoidi i jajne ćelije, ali i embrioni donatora, a svi parovi koji imaju problem sa začećem, iz banke će dobiti reproduktivni materijal.