23. oktobar – INOVATIVNI PROJEKAT ZA BORBU PROTIV RAKA DOJKE – SAD

0
282

Desetine hiljada žena u Sjedinjenim Državama koje imaju određenu vrstu agresivnog raka dojke udružile su se kako bi pomogle u liječenju ove bolesti. One su dio kliničkih testova kojima se traže naznake koje bi mogle da dovedu do ranijeg tretmana. Projekat sprovodi Institut Brod na univerzitetu Harvard gdje se uzorci pljuvačke i tumora pacijenata sakupljaju u veliku bazu podataka. To je novi način za sprovođenje istraživanja.
– To je različit način od onog na koji se većina studija sprovodi, koje se obično rade u velikim centrima za liječenje raka u kojima se učestvuje kada vas prijavi ljekar. Ovo je način za pacijente da prijavljivanje i istraživanje uzmu u svoje ruke – kaže šef projekta dr Nikil Vegle.
Do sada, projekat je otkrio malu grupu pacijenata koji su reagovali neuobičajeno dobro na standardnu hemoterapiju ili na nove imunoterapijske ljekove. Postoji nada da će te DNK analize objasniti zašto neki pacijenti žive i do deset godina, kada je prosječna stopa preživljavanja oko tri godine.