23. septembar – Na svjetski dan farmaceuta najavljeno povećanje usluga u apotekama – Srbija

0
50

Apoteke ujedinjene u akciji za zdraviji svijet, ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svjetski dan farmaceuta. U 3.800 apoteka širom Srbije, građanima je dostupno 7.200 farmaceuta, koji imaju veliku ulogu u cjelokupnom sistemu zdravstva i lancu snadbjevanja ljekovima, a bez čijeg djelovanja se ne može zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje, saopštila je Farmaceutska komora Srbije.

Povodom toga, Farmaceutska komora navela je da tokom septembra i oktobra sprovodi akciju edukacije djece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme, jer znanje i vaspitanje o zdravlju mora da se njeguje od malena.

– Farmaceuti imaju veliko znanje i koriste ga na najbolji mogući način edukujući mlade generacije. Učešće u ovom projektu uzelo je 120 farmaceuta u isto toliko predškolskih i školskih ustanova u skoro 60 gradova i mjesta u Srbiji – kazala je mr Slavica Milutinović, presjednica Farmaceutske komore Srbije i dodala da će teme biti odabrane u zavisnosti od uzrasta djece.

Još jedan od ciljeva Farmaceutske komore, kako je istaknuto u saopštenju, jeste da zaposleni u apotekama pružaju savjete pacijentima koji boluju od različitih bolesti. Trenutno u apotekama ima 500 savjetnika farmaceuta, koji sprovode četiri usluge za pacijente. Riječ je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom i dijabetesom, kao i standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika i  post kovid savjetovalište u apoteci.