23. septembar – Zatvorske kazne za izvanbračni seks – Indonezija

0
308

        Buru reakcija na izglasavanje novog kaznenog zakona u Indoneziji dodatno je pojačala i Australija koja je izdala brošuru za svoje građane koji ondje žele provesti odmor s partnerima što ne smiju činiti.

        Indonezijski je predsjednik Joko Widodo, nakon pobune udruženja za ljudska prava, odgodio glasanje koje bi moglo kriminalizovati vanbračni seks.       

        Novi kazneni zakon, koji je ponovo uveden 2015. kao zamjena za zakon iz doba holandskog kolonijalizma, trebao je u svojim novim odredbama da zabrani istospolne odnose i deklarirati ih kao kazneno djelo vrijeđanja predsjednika, piše CNN.

        Vijesti o izglasavanju zakona izazvale su salve međunarodnih kritika, a Human Rights Watch opisao je nacrt zakona kao katastrofalan ne samo za žene te vjerske i rodne manjine, već i za sve Indonežane. Grupe za zaštitu ljudskih prava navele su da će zakon diskriminisati pripadnike LGBT zajednice, dok bi članci poput kriminalizacije vrijeđanja predsjednika mogli ograničiti slobodu govora. Brojni aktivisti smatraju kako se iza donošenja ovog zakona kriju religijski konzervativci koji nastoje uticati na indonezijsku politiku.

               Australijska vlada je izdala putnu brošuru sa savjetima kojima je posebno ukazala na revidirani zakon i stroge kazne. Između ostalog, šest mjeseci zatvora mogu dobiti nevjenčani parovi koji su prijavljeni policiji zbog zajedničkog života. Uz to, za pomaganje pri pobačaju moglo bi se dobiti i pet godina zatvora.

        Sporni zakon bi trebao stupiti na snagu dvije godine nakon izglasavanja.