24. april – Obavezna vakcina protiv morbila – Njemačka

0
374

Njemački ministar zdravlja Jens Špan planira donošenje preporuke saveznim pokrajinama o obaveznom vakcinisanju djece protiv morbila, a poslije Brandenburga i najmnogoljudnija savezna pokrajina Sjeverna Rajna Vestfalija planira da uvede obavezno vakcinisanje.
Ministar Špan, inače iz vladajuće Demohrišćanske unije najavio je poslije razgovora s koalicionim partnerom, Socijaldemokratskom partijom Nemačke (SPD), preporuku o obaveznom vakcinisanju za djecu koja polaze u vrtiće i škole.
S obzirom na to da je riječ o pitanju vezanom za školstvo i obrazovanje, što je u Njemačkoj u nadležnosti saveznih pokrajina, odluku donose same pokrajine, ali bi preporuka sa saveznog nivoa mogla da to ubrza.
Savezna pokrajina Brandenburg je proglasila obavezno vakcinisanje za svu djecu, a sličnu mjeru je najavila i Sjeverna Rajna Vestfalija. Poslije izbijanja epidemije boginja u nekim djelovima Donje Saksonije i Šlezvig Holštajna i ove pokrajine podržavaju obavezno vakcinisanje. Postoji namjera da se pooštri Zakon o vakcinaciji – roditelji koji prilikom upisivanja djece u obdaništa nemaju potvrdu o vakcinaciji trebalo bi da budu prijavljeni Saveznom zavodu za zdravlje.
U Njemačkoj ne postoji obaveza vakcinisanja, za razliku od na primer Francuske ili Italije.