24. avgust – Prijeti nova epidemija morbila – Srbija

0
273

Srbija je prva u Evropi po broju umrlih od malih boginja, bolesti koja u 21. vijeku uopšte ne bi trebalo da postoji, jer je medicina svojim napretkom došla do vrlo jednostavnog načina da je iskorijeni – vakcinacije. I dok je MMR vakcina lako dosputna opštoj populaciji, Srbiji od septembra ponovo prijeti ekspanzija ove bolesti i sva je prilika da će još dugo ispaštati zbog, prije svega, suludih ideja i agresivne anivakcinalne propagande skupine šarlatana, koja je srušila kolektivni imunitet, ocjene su epidemiloga.
Kako smatraju epidemiolozi, zahvaljujući antivakcinašima koji su izazvali bezrazložni strah kod roditelja od MMR vakcine, a oni zbog toga počeli da odbijaju da vakcinišu svoju djecu, Srbija se našla na samom vrhu neslave evropske liste po broju umrlih od malih boginja.
Kako je saopštila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Srbija je tokom ove epidemije prijavila najveći broj smrtnih slučajeva povezanih sa tim zaraznim oboljenjem – 14.
Srpski epidemiolozi sada upozoravaju da od septembra epidemija morbila ponovo prijeti, zbog povratka djece u kolektiv – škole i vrtiće, gdje se virusi, inače, brže i lakše šire. Još je strašnije što bi ova epodemija morbila, upozoravaju epidemilozi, mogla da se prelije i na sledeću godinu.