24. februar – ČETRI NOVA DIJAGNOSTIČKA CENTRA – Srbija

0
273

Specijalna bolnica za neurologiju Affidea otvorena je u ulici Kneginje Zorke na Vračaru u Beogradu, i to je prva direktna strana investicija u zdravsrtveni sistem Srbije.
Nakon otvaranja prve direktne strane investicije u zdravstvo Srbije, bolnice za neurologiju Affidea u Beogradu, u koju je dosad uloženo oko četiri miliona eura, u toku su pripreme i za otvaranje novih dijagnostičkih centara.
Holanđani najavljuju i nova ulaganja, pa je nakon Beograda u planu otvaranje dijagnostičkih centara u još tri grada u Srbiji. Po ugledu na beogradsku, najprije će biti otvorena bolnica u Banjaluci, a zatim i dijagnostički centri u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.
-Banjaluka se završava u oktobru ove godine. Dobili smo zeleno svijetlo, lokacija je spremna, a ideja je da centar u ovom gradu povežemo sa beogradskim kroz telemedicinu, odnosno teleradiologiju. Dalje, nadam se da će dijagnostički centar u Novom Sadu biti otvoren do kraja ove kalendarske godine, pa onda Niš 2018. i Kragujevac 2019. godine – rekao je na otvaranju nove bolnice Ričard Smit, predsednik UO Affidea, koja je najveći pan-evropski operater radioloških usluga.
Affidea upravlja sa 220 zdravstvenih centara u 16 država Evrope, godišnje pruži više od pet miliona dijagnostičkih usluga, a ulaganje u dijagnostički centar u Beogradu pokazuje da je Srbija dobra zemlja za investicije i predstavlja početak razvoja Affidea sistema u ovoj zemlji. Osim Srbije, Affidea posluje u Švajcarskoj, Italiji, Irskoj, Portugalu, Češkoj, Poljskoj, Litvaniji, Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Španiji.
U mnogobrojnim državama u kojima posluje, Affidea, inače, predstavlja glavnog operatera zdravstvenih usluga u oblasti radiološke dijagnostike i radioterapije o trošku fondova zdravstvenog osiguranja, a po modelu javno-privatnog partnerstva.
U Srbiji to još nije slučaj, budući da ne postoji ugovor sa RFZO, pa pacijenti usluge plaćaju sami.