24. februar – PEDESETOGODIŠNJICA UNDP OBILJEŽENA U NJUJORKU

0
354

– Sada kada obilježavamo pedesetogodišnjicu postojanja i pružanja podrške međunarodnom razvoju, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) treba posmatrati kao investiciju u ključnu ulogu UN u izgradnji svijeta bez siromaštva i nejednakosti – izjavila je Helen Klark, glavna administratorka UNDP, prilikom zatvaranja Ministarskog sastanka koji je organizovan povodom obilježavanja pedesetogodišnjice UNDP.

Predstavnici više od 80 zemalja članica UN, uključujući predsjednike, premijere i ministre, sastali su se u Generalnoj skupštini UN u Njujorku kako bi zacrtali budućnost globalnog razvoja. Oni su učestvovali u debatama na visokom nivou, tokom kojih su razmijenili vizije o tome kako se ambiciozni Ciljevi održivog razvoja, na koje su se zemlje obavezale, mogu prevesti u konkretne akcije i rezultate i pretočiti u stvarnost.

“UNDP je cijenjen zbog svoje stručnosti, političke neutralnosti i stalnog podsticanja nacionalnog osjećaja odgovornosti za postignute rezultate,” dodala je Helen Klark. Diskusija tokom Ministarskog sastanka, dodala je ona, “snažno ukazuje na to da postoji zajednička vizija i razumijevanje budućnosti razvoja i uloge UNDP kao strateškog partnera od povjerenja.”