24. februar – USVOJENI NOVI ZAKONI ZA ZDRAVSTVO – Srbija

0
390

Roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisalili svoju djecu biće finansijski kažnjeni, predviđeno je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje je usvojila Skupština Srbije. Određen novčani iznos će platiti i oni koji u postupku epidemiološkog ispitivanja ne govore istinu i ne daju tačne i potpune podatke značajne za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti. Kazna je predviđena i ako se osoba ne pridržava naloga doktora medicine kada je određena obaveza prevozom sanitetskim vozilom ili mjera izolacije i liječenja, i ako se prije putovanja u zemlju u kojoj ima kolere, kuge, velikih boginja, žute groznice, virusnih hemoragijskih groznica i malarije, kao i po povratku iz tih zemalja, ne pridržava obaveza propisanih zakonom.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u skupštinskoj raspravi da se zakonom osigurava visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi, sprječavanje i suzbijanje za raznih bolesti, kao i njihovo odstranjivanje i iskorjenjivanje. Kako je istakao, za boravak djece u predškolskim, kao i u ustanovama za smještaj djece bez roditeljskog staranja, neophodna je obavezna imunizacija, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje lijekar. Vakcinacija je obavezna za djecu protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca, dječije paralize, rubeola, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilus, influencom tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonijom.
Vakcinacija je obavezna i za osobe izložene određenim zaraznim bolestima, hepatitisom B, hepatitisom A, trbušnom tifusu, bjesnilu, tetanusu, kao i za osobe koje tokom rada mogu biti izložene navedenim zaraznim bolestima. Vakcinacija će biti obavezna i za osobe u posebnom riziku od bolesti hepatitisom B, gripe, meningelnih bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonije i homofilusom influencijom B, varičele, infekcije izazvane respiratornim, sinicijalnim virusom, imunodeficijenti i okogeni pacijenti. Takođe i za putnike u međunarodnom prometu, protiv žute groznice i drugih zaraznih bolesti po zahtjevu zemalja u koje se putuje.
Usvojen je i Zakon o javnom zdravlju, koji pored ostalog predviđa osnivanje Nacionalnog savjeta za javno zdravlje, u cilju unapređivanja saradnje svih nadležnih organa, organizacija, nosioca i saradnika u sistemu javnog zdravlja.